Ett ”bra” nyhetsbrev, vad är det? Ja, inte är det en deckare att läsa nyhetsbrev… Det finns en del att tänka på och här delar jag mina erfarenheter som nyhetsbrevsproducent för e-handelsbolag och medlemsorganisationer.
”Bra” är ju ett vagt uttryck, precis som ”lyckat”. Det handlar ju om vad man hade för mål med nyhetsbrevet. Exempel på mål:
- Öka försäljningen i sin e-handel
- Dra in nya kunder
- Kommunicera med sina medlemmar
- Öka kunskapen & engagemanget i en viss fråga
- Visa finansiärerna hur bra jobb man gör
- Ändra människors beteende
När man skapar ett ”bra” nyhetsbrev så är det några saker som man bör tänka på:
- Att man har ett bra verktyg, t ex Apsis, Mailchimp eller Get A Newsletter
- Att man anlitar ett ”proffs” som skapar det. Alternativt att man är seriöst kompetent själv.
- Att man tänkt igenom återkommande ”ingredienser”
- Att man utgår från en mall
- Att man håller det kort
- Att man skapar intresse/relevans. I ämnesrad, rubriker, text, erbjudanden osv.
Bra verktyg
Att införskaffa ett seriöst verktyg för att skapa nyhetsbrevet gör så mycket för hur det uppfattas när det dimper ner i mailboxen. Det är också viktigt att texten poppar upp direkt jämfört med om du bifogar en pdf-fil.
Apsis, Mailchimp, Get A Newsletter eller Emarsys är några nyhetsbrevsverktyg. En fördel är att vektygen blivit enklare och enklare med åren.
Att anlita ett proffs
Om du inte tänkt på det tidigare så är nyhetsbrevet en del av avsändarens image. ”Du” dimper helt enkelt ner i mailboxen hos okända människor, och då är det väl bäst att göra det snyggt – utan stavfel, bilder som hoppar runt, felaktiga länkar och inga ”call to actions”?
Återkommande ingredienser
Inspiration, kunskap och erbjudanden är exempel på några ingredienser som bör återkomma. Människor gillar underhållning, att känna sig kunniga och att göra bra klipp. Alltså klockrena ingredienser! Även återkommande krönikor, t ex ”Ordförande har ordet”, kan vara ett trevligt inslag och skapa trygghet och underhållning för läsaren.
Utgå från en mall
Tänk en näringskedja i naturen! Ett plankton får i sig ett miljögift. En fisk som äter många plankton och lagrar allt gift. En rovfågel äter många fiskar och får i sig allt lagrat gift. De giftiga ämnena blir värst högst upp i näringskedjan. Samma sak om du hela tiden duplicerar senaste nyhetsbrevet, istället för att utgå från en mall. Fel kan nedärvas och bli mer och mer omfattande. Så skapa en mall! (se bild längst ner) Utgå sen alltid från den!

Håll det kort!
Ja, inte är det en deckare att läsa nyhetsbrev. Tänk att du kommer tappa läsare ju längre ner i nyhetsbrevet du måste scrolla. Så det viktigaste först, och sedan i fallande ordning.
Skapa relevans
Medlemsytta, kundnytta. Otroligt uttjatade ord. Men vill du behålla prenumeranter så måste du vara relevant och skapa nyfikenhet. Om du ska bjuda in till ett event så funkar inte att skapa en rubrik som om du skulle redovisa fakta i skolan. Jämför rubriken ”Kalle Forskare” (jodå, sådana rubriker förekommer) med ”Event om pälsdjurallergi”. Det är ju varken lockande eller informativt med namnet på föreläsaren som rubrik. Tänk mer ”Varför ska läsaren vilja gå på eventet? Jo, för att få information om pälsdjurallergi, inte för att träffa Kalle Forskare. Sedan kan föreläsaren självklart presenteras i text eller bild för att öka seriositeten för eventet.
Jämför rubriken ”Lansering av nyhetsbrev” med ”Hurra!” och sedan en text om lanseringen. Hurra skapar mer nyfikenhet! Vad är den som ska firas? Aha, en lansering! Tänk också på att en del människor snabbskummar nyhetsbrev genom att enbart läsa rubrikerna. Så rubrikerna är jätteviktiga!
Erbjudanden kan vara medlemsnytta. Ökad kunskap kan vara medlemsnytta. Där skiljer sig nyhetsbrev åt. Ett nyhetsbrev från ett e-handelsbolag bygger på erbjudanden fullt ut, ett nyhetsbrev från en medlemsorganisation bygger däremot mer på kunskap och opartisk information, t ex för att skapa opinion i en viss fråga. Som medlemsorganisation kan man självklart ha med relevanta erbjudanden. Men se till att tänka igenom vilka som ska få gästspela i ert nyhetsbrev, så att du kan motivera när nästa företag knackar på dörren. Och låt inte erbjudanden dominera ett medlemsbrev.
Bilder
Bilder skulle kunna bli ett separat blogginlägg. Ögat läser av text och bild i en speciell riktning och det går därmed att styra läsaren. Det är viktigt att bilderna följer den grafiska profilen så skapa gärna en grafisk mall att utgå ifrån. Mer om bilder och layout en annan gång…
Hur ofta?
Hur ofta ska man skicka ut ett nyhetsbrev? Ja, ett e-handelsbolag kan strössla flera gånger i veckan med nyhetsbrev så länge erbjudandena är nya/omarbetade. Risken är såklart att tappa prenumeranter, men försäljning är klart sammankopplat till frekvensen. Nyhetsbrev ökar försäljning, så är det bara!
Medlemsorganisationer kan skicka mer sällan, cirka en gång per månad räcker oftast, såvida du inte vill pusha oftare för opinionsfrågor. Tänk på att skapa fräscht innehåll varje gång, även om du upprepar samma sak. Om du vill påverka läsarens beteende, t ex att köpa svenskt kött, säg det ur olika vinklar. Inspirera, ge fakta eller erbjud något.
Så tänker jag… Lycka till nu med mallandet av ditt nya nyhetsbrev, och behöver du min hjälp hör av dig på info@unicate.se